2023-24 Dönemi “İstanbul Rotary Sanat Fonu” Başvuru Koşulları
İstanbul Rotary Kulübü Derneği ("İstanbul Rotary Kulübü"), 25-40 yaş grubundaki sanatçılara destek olmak ve ülkemizin sanat alanındaki gelişimine, özellikle yeni eser üretimine katkıda bulunmak amacıyla “İstanbul Rotary Sanat Fonu” programını oluşturmuştur.
İstanbul Rotary Sanat Fonu Seçici Kurulu ("Seçici Kurul") tarafından, İstanbul Rotary Kulübü yönetiminin onayıyla oluşturulan bu programa sanatçılar tamamlanmış işleri ile değil, fon desteği ile gerçekleştirmeyi öngördükleri projeleriyle başvuracaklardır. Fon desteği almaya hak kazanan sanatçıların, projeleri sonucunda ürettiği yapıtlar ilgili medyada, dijital platformlarda kamuyla ve sanat çevreleriyle buluşturulacaktır.
Bu dönem Seçici Kurul aşağıda (VI) altında belirtilmiştir.
- 1. Fon Desteğine Başvuru Koşulları
- 2. Fon Desteği
- 3. Fon Desteğinin Ödeme Koşulları
- 4. Sanatçıların Yükümlülükleri
- 5. Uyuşmazlıkların Çözümü
- 6. Seçici Kurul
- • Adaylar, bu fona güncel sanat alanında üretilen tek bir yapıtla (resim, heykel, fotoğraf, seramik, video, performans, dijital sanat, işitsel sanat, sanatçı kitabı gibi mecralarda üretilmiş olabilir) katılabilirler. Yapıtlar daha önce sosyal medya ve youtube, vimeo gibi kanallarda sergilenmemiş ve henüz üretilmemiş olmalıdır. Yapıtların daha önce sergilendiğinin, hali hazırda üretilmiş ve/veya herhangi bir yarışmaya katılmış olduğunun tespiti halinde ilgili yapıtın adaylığı iptal edilecektir. Bu hususun fon kazanıldıktan ve fon bedeli ödendikten sonra tespiti halinde aday aldığı fon bedelini iade ile mükellef olacaktır.
- • Adayların T.C. ya da KKTC vatandaşı ve Türkiye’de ya da KKTC’de mukim olmaları gerekmektedir.
- • Fon desteğine başvuru için alt yaş sınırı 25 (1 Ocak 1999’den önce doğmuş olanlar), üst yaş sınırı ise 40’tır (1 Ocak 1984’den sonra doğmuş olanlar).
- • Adaylar, fon desteğine, tek başlarına veya ekip olarak başvurabilirler.
- • İstanbul Rotary Kulübü’nün üyelerinin birinci dereceden akrabaları ve yakınları bu fon desteğine başvuramaz.
- • İstanbul Rotary Sanat Fonu, güncel sanat üretimini destekler ve her disiplinde üretime açıktır. Eserlerin malzeme ve üretim yöntemleri kısıtlanmamaktadır. Adaylardan, fon desteğine başvurdukları projelerinin yanı sıra, önceki çalışmalarına, yapıtlarına ilişkin bir portfolyo istenmektedir. Bu portfolyoda önceki yapıtlarına ait yeterli bilgi ve belge bulunması gerekmektedir. Aksi halde, başvuru değerlendirilmeye alınmayacaktır.
- •Proje dönemi en fazla 4 ay olarak belirlenmiştir. Adaylar projelerini tamamlayacakları süreyi başvuru sırasında beyan edeceklerdir.
- • Adaylar, fon desteğine başvuru amaçlarını, özgeçmişlerini, sanatçı bildirilerini, projelerinin özetini, içeriğini, üretecekleri yapıtları, zaman planı ve bütçelerini Seçici Kurul tarafından hazırlanan başvuru formunu eksiksiz olarak doldurarak belirteceklerdir.
- • Fon desteği; projelerin araştırma, geliştirme ve üretimi için kullanılacak olup, önerilerin yalnızca işbu İstanbul Rotary Sanat Fonu’na özgü ve daha önce başka kurumlarla paylaşılmamış projeler olması beklenmektedir. Aksi halde ilgili başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu hususun fon desteği kazanıldıktan sonra tespiti halinde aday, aldığı fon desteğinin tamamını, bu durumu kanıtıyla bildiren yazının adaya e-posta veya diğer iletişim araçları ile bildirildiği tarihten itibaren en geç 1 hafta içinde İstanbul Rotary Kulübü tarafından kendisine bildirilecek banka hesabına iade ile mükellef olacaktır.
- • Projelerin üretim sürecinde kullanılacak mecra, malzeme ya da teknikler için hiçbir sınırlama yoktur.
- • Fon desteğine ekip olarak başvuranların portfolyosu, ekip olarak üretilmiş yapıtlardan oluşmalıdır.
- •Başvurular http://www.istrotarysanat.com/basvuru.html adresinden yapılacaktır. Bu adresteki başvuru formunun eksiksiz doldurulması ve aşağıda açıklanan dijital belgelerin yüklenmesi gerekmektedir. Gereği gibi doldurulmamış formlar ve belgeleri yüklenmemiş başvurular elenecektir. Bunun dışında posta, e-posta veya başka yöntemlerle iletilecek başvurular, görsel, video veya doküman dikkate alınmayacaktır.
- • Adayların mesleki ve sanatsal performansını örnekleyen yapıtların yer aldığı portfolyo ve fon desteğine başvuracakları projelerini anlatan başvuru dosyası PDF formatında hazırlanmalıdır. Adayların fon desteğine başvurdukları proje isim ve görsel olarak açıkça belirtilmiş olmalıdır. Aksi halde, başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır.
- •Başvurular 20 Nisan 2024 tarihine kadar İstanbul Rotary Kulübü’nün yukarıda belirtilen web adresi üzerinden iletilmiş olmalıdır. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular dikkate alınmayacaktır.
- •Seçici Kurul, değerlendirmesini en geç 15 Mayıs 2024 tarihine kadar tamamlayarak tüm başvuru sahiplerini bilgilendirecek ve uygun görülen proje sahiplerini tanışma görüşmesine davet edecektir. Görüşme sonucunda fon desteğine uygun projeler belirlenerek İstanbul Rotary Kulübü Yönetim Kurulu’nun onayına sunulacak, onay akabinde seçim yürürlüğe girecektir.
- • 2023- 24 Dönemi “İstanbul Rotary Sanat Fonu”, bu yıl 150.000 TL olarak belirlenmiştir. Seçici Kurul, söz konusu fonu uygun gördüğü sayıda projeye paylaştıracaktır.
- • Arzu eden İstanbul Rotary Kulübü üyeleri, söz konusu fon desteğine 30.000 TL’dan az olmamak koşuluyla kişisel katıda bulunabilirler. Böyle bir durumda, bu ekstra fon desteği, katkıda bulunan kişinin adı (ya da bu kişinin işaret edeceği bir başka kişinin adı) anılarak seçilen proje veya projelere doğrudan yansıtılacaktır.
- • Fon desteğine hak kazanan sanatçılar tarafından proje ya da projeler kapsamında üretilen yapıtların mülkiyeti, fon desteğine hak kazanan sanatçılara aittir.
- • Fon desteği ödemesi, seçilen proje sahibi sanatçı ile İstanbul Rotary Kulübü arasındaki bu şartnameye uygun ilişkiyi düzenleyen protokolün imzalanması ile başlar.
- • İstanbul Rotary Kulübü tarafından onaylanan projelerin üretiminin gerçekleştirilmesi için başlangıçta sanatçıya hak kazandığı toplam fon desteği bedelinin yarısı kadar olan miktar ödenir. Belirtilen miktar, Araştırma ve Üretim Desteklerini ve yapıtların üretimini kapsamaktadır. Sanatçı tüm giderlerini bu miktar içinde gerçekleştirmekle yükümlü olup, İstanbul Rotary Kulübü’nden başkaca herhangi bir talepte bulunma hakkına sahip değildir.
- • Sanatçı fon desteği bedelini kullanım konusunda tamamen serbest olmakla birlikte İstanbul Rotary Kulübü’nün kayıtlarının tutulabilmesi ve kaynaklarının verimli kullanıldığının denetlenebilmesi amacıyla başvuru sırasında beyan ettiği proje süresinin yarısının tamamlanmasının ardından en geç 1 hafta içinde projeyle ilgili harcamalara ilişkin bütçe ve gider raporunu belgeleri ile birlikte İstanbul Rotary Kulübü’ne sunmakla yükümlüdür.
- • İstanbul Rotary Kulübü sanatçının yarı dönem gider raporlaması sonrasında onay verdiği takdirde fon desteği miktarının kalan kısmı da sanatçıya ödenir.
- •Proje süresinin sondan bir önceki ayında sanatçıdan son bir rapor daha istenir. Süre sonunda başlangıçta hedeflenen sonuca ulaşılacağı konusunda aksaklık varsa ve geçerli sebep gösterilemez ise aday, İstanbul Rotary Kulübü tarafından ödenen fon desteği bedelinin tamamını, adayın sunacağı son raporun İstanbul Rotary Kulübü tarafından onaylanmadığının adaya e-posta veya diğer iletişim araçları ile bildirildiği tarihten itibaren en geç 1 hafta içinde İstanbul Rotary Kulübü tarafından kendisine bildirilecek banka hesabına iade ile mükellef olacaktır.
Fon desteğine hak kazanan sanatçılar aşağıdaki yükümlülükleri yerine getireceklerdir:
- • Proje süresi içinde en az bir adet olmak üzere fon desteği kapsamına alınan yapıt üretimlerini tamamlayacaklardır.
- • İstanbul Rotary Kulübü’nün aksi yönde yazılı bir bildirimi olmadıkça, yapıtın künye bilgilerinde daima “İstanbul Rotary Sanat Fonu desteği ile üretilmiştir.” şeklindeki ibareye yer vereceklerdir.
- • Proje döneminin yarısında ve sonundan bir ay önce (ayın 30. günü) İstanbul Rotary Kulübü’ne proje detayları ve bütçe detaylarına ilişkin iki değerlendirme raporu sunacaklardır.
- • Projeyi yarım bırakmamak, şartname hükümlerine uygun davranmak ve yapıtlarını zamanında tamamlamakla yükümlüdürler. Bu yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin aksaması, çalışmaların yapılmaması veya raporların zamanında sunulmaması durumunda; İstanbul Rotary Kulübü’nün Sanat Fonu kapsamında verdiği araştırma ve üretim desteği bedellerini ve kendileri için yaptığı diğer ödeme ve harcamaları ilk talepte İstanbul Rotary Kulübü’ne derhal geri ödeyeceklerdir.
- • Proje/yapıt içeriğinde suç teşkil edecek, üçüncü kişilerin haklarını ihlal edecek hiçbir unsura yer vermeyeceklerdir.
- • Proje/yapıt içeriğinin tamamen kendisine ait olduğunu beyan ederek, yapıtta herhangi bir intihal unsuru, üçüncü kişilerin fikri mülkiyet haklarının ihlali, kişilik hakkı ihlali, kişisel veri ihlaline yer vermeyeceklerdir. Aksi takdirde doğabilecek hukuki ve cezai sorumluluğun kendisine ait olduğunu ve İstanbul Rotary Kulübü’nün bu nedenle herhangi bir maddi ve/veya manevi zarara uğraması halinde, söz konusu maddi ve/veya manevi zararı ayrıca mahkeme kararına gerek olmaksızın, ilk talep anında derhal, nakden ve defaten tazmin edeceklerini kabul ve taahhüt ederler.
- • İstanbul Rotary Kulübü, işbu fon desteği kapsamında üretilen yapıtların görsellerini etkinliklerinde, eğitim faaliyetlerinde, katalog, broşür, afiş vb. her türlü tanıtım malzemelerinde kullanma ve gösterme, medyada, basılı yayınlarda, sosyal medya platformlarında ya da dijital ortamlarda yayınlama hakkına süresiz olarak ve herhangi bir bedel ödemeksizin sahip olacaktır. Fon desteğine hak kazanan sanatçılar İstanbul Rotary Kulübü ile imzalayacakları protokolde proje/yapıt ile ilgili 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 21-25. maddelerinde düzenlenen işleme, çoğaltma, yayma, temsil ve işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan her türlü araçla umuma iletim haklarını süresiz olarak ve herhangi bir bedel ödemeksizin İstanbul Rotary Kulübü’ne devredeceklerdir.
Bu Şartnamenin uygulanmasından, yorumundan veya bu Şartnameyle ilgili olarak doğacak tüm uyuşmazlıklar İstanbul Tahkim Merkezi Seri Tahkim Kurallarına göre kesin olarak çözümlenecektir. Tahkim yeri İstanbul’dur. Uyuşmazlığa Türk Hukuku uygulanır.
Bu şartnamede geçen “proje / yapıt” kavramı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda tanımlanan “eser” kavramını ifade eder.
- • Tolga Kılıç - İstanbul Rotary Kulübü 2023-2024 Dönem Başkanı
- • Ayda Elgiz Güreli - Koleksiyoner, Akademisyen, İş İnsanı, Elgiz Müzesi Yönetim Kurulu Üyesi
- • Ayşe Umur - Koleksiyoner, Umur Basım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, ARTER Yönetim Kurulu Üyesi, Protocinema Yönetim Kurulu Üyesi
- • Fatoş İrwen - Sanatçı
- • Hera Büyüktaşçıyan - Sanatçı
- • Işın Önol - Director of Curatorial Research, Curatorial Practice MA, School of Visual Arts, Roberto Cimetta Fonu Yönetim Kurulu Üyesi
- • İpek Duben - Sanatçı, Sanat Tarihçi
- • Nural Denker - İş insanı, Fotoğrafçı, İstanbul Rotary Kulübü 2010-2011 Dönem Başkanı
- • M. Özalp Birol - Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Üyesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü, İstanbul Rotary Kulübü 2016-2017 Dönem Başkanı ve 2021 – 2022 Danışma Kurulu Üyesi, 2017, 2019 ve 2021 Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergileri Türkiye Pavyonu Danışma Kurulu Üyesi
Yarışmaya katılan adaylar yarışmaya katılmak üzere başvurduğu andan itibaren bu şartnamedeki tüm koşulları kabul etmiş sayılırlar.